Per 6 maart 2014 zijn de datasets AHN1, AHN2 en AHN3 vrij beschikbaar als open data. Voor de distributie van de data wordt gebruikt gemaakt van de downloadvoorziening van PDOK(externe link)

Bepalen welk type data nodig is

Voordat de data gedownload wordt, kunt u eerst bepalen welk type gegevens u nodig heeft. Er zijn namelijk verschillende datasets van het AHN beschikbaar, zoals puntenwolken in LAZ-formaat en rasters (0,5 meter en 5 meter resolutie) in GeoTIFF-formaat. De puntenwolken van AHN2 zijn opgesplitst naar maaiveld en niet-maaiveld. De puntenwolken van AHN3 zijn één download per kaartblad en via classificaties in het bestand kunt u maaiveld en niet-maaiveld filteren.

Voor de raster is er download voor maaiveld (DTM) en het totaalbestand (DSM). Het totaalbestand bevat naast het maaiveld ook alle objecten op het maaiveld, zoals bebouwing en vegetatie.

Bepalen welk gebied u nodig heeft

De AHN-data is erg groot. De dataset van heel Nederland is ruim 1 TB groot. Dat is erg veel om te downloaden. Daarom wordt de AHN-data beschikbaar gesteld in zogenaamde kaartbladen. Heel Nederland is opgeknipt in rechthoeken, die allemaal een uniek nummer hebben gekregen. Deze rechthoeken beslaan een gebied van 6,25 kilometer in noord-zuidrichting en 5 kilometer in oost-westrichting. Hierdoor is de dataset opgedeeld in ongeveer 1100 kleine stukjes, die makkelijker te downloaden en te hanteren zijn.

 

Eenvoudig downloaden

Wilt u de gegevens van PDOK eenvoudig downloaden? Door op onderstaande links te klikken krijgt u een kaart te zien met daarin direct de mogelijkheid om de data te downloaden.

Downloaden AHN2(externe link)

Downloaden AHN3(externe link)